Det blev långfilmsdebuterande regissören Sanna Lenken som tilldelades årets Bo Widerberg-stipendium på Lilla Filmfestivalen i Båstad på torsdagen den 6/8 2015. Sanna Lenken är den 19:e stipendiaten sedan Agneta Fagerström-Olsson 1997. Lilla Filmfestivalen i Båstad arrangeras i år för tjugonde gången i ordningen och traditionsenligt delades Bo Widerberg- stipendiet ut till en ”filmare som verkar i Bo Widerbergs anda”.

Sanna Lenken är utbildad på Dramatiska institutet och på European Film College i danska Ebeltoft. Hennes långfilmsdebut Min lilla syster, som hon även skrivit manus till, får svensk biopremiär 18 september och har redan vunnit en prestigefylld Kristallbjörn på filmfestivalen i Berlin.

Juryns motivering när Sanna Lenken fick sitt stipendium löd: ”Med sin unika känsla för filmens möjligheter att finna nya vägar in i problematiska ämnen är Sanna Lenken på väg att bli en av Sveriges mest intressanta filmare. I sina filmer – senast i Min lilla syster – har hon dessutom visat hur en lyhörd regissör kan få unga skådespelare att växa i svåra roller. Sanna Lenken fullföljer därmed den tradition och det konstnärskap som var Bo Widerbergs främsta kännetecken och tilldelas därför årets Bo Widerberg-stipendium på 40 000 kronor”.

Bo Widerberg-stipendiet bekostas av Film i Skåne, Svenska Filminstitutet, ABF, AB Svensk Filmindustri, Båstad kommun och Film i Båstad.