Programmet till Lilla filmfestivalen 2018 PDF

TORSDAG 2 AUGUSTI

10:30  HOMO NARRANS   1

Henning Mankells ”testamente”, så som han ville berätta det för Stefan Jarl.
Mankells Wallanderfilmer var ett betydande bidrag till etablerandet av filmproduktionen i Ystad med Ystad Studios och Film i Skåne som har sitt huvudkontor där.
2015 · 50 minuter

13:00 INVIGNING

Invigning med utdelning av Bo Widerberg-stipendiet. Traditionsenligt visas Stefan Jarls kortfilm KOLTRASTEN, om saknaden av Bo Widerberg.
Fri entré.

14:00  DEN MILDA SMÄRTAN  2

Unik VÄRLDSPREMIÄR för den danske film- och teaterregissören Carsten Brandts nära 5 timmar långa film.
En filmregissör isolerar sig i en liten biograf i Arild i Sverige. Med sig har han 11 års filminspelningar, från Danmark, Frankrike, Italien och Egypten, som alla handlar om den döde författaren Thorkild Hansen. I månader kämpar regissören med att få detta enorma material till att bli det poetiska mästerverk han drömt om i så många år. Arbetsron bryts dock av ett överraskande möte med en svensk kvinna (Eva Fröling) och av att hans mor dör. Mitt i detta kaos upptäcker han att man kanske bara kan göra film om kärlek.
Carsten Brandt minns vi från den starka filmatiseringen av Lars Noréns ”Demoner” (1986).
Närvarande: Carsten Brandt
Med paus för servering av tilltugg i vårt tält.
Del 1: 2 tim 21 minuter Del 2: 2 tim 23 minuter 

20:00 HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN  3

En hyllning till det komiska mästerverket av Felix Herngren.
Bo Widerberg var ett stort fan av den flerfaldigt Oscar-belönade Billy Wilders filmer (”Flickan ovanpå”, ”I hetaste laget”, ”Ungkarlslyan”) och ville bjuda in Wilder till Båstad, något som tyvärr aldrig blev av.
Men vi har Sveriges svar på Billy Wilder: Felix Herngren! Hans film om hundraåringen var 2014 års mest sedda film men blev skandalöst nog utan Guldbagge. Herngren har inte bara gjort ”Solsidan” för tv, utan den blev också en rekordbesökt långfilm. Han har också skrivit ”Bonusfamiljen”, som blev en succéserie i SVT, och mycket mer.
2013 • 112 minuter
Närvarande: Felix Herngren
Förfilm: en bakomfilm om hur Robert Gustafssons mästerliga mask tillverkades.

 

FREDAG 3 AUGUSTI

9:30 INLEDNING

Vi inleder med en hyllning till och presentation av Norges största kvinnliga regissör, geniet Vibeke Lökkeberg, en pionjär i en manlig filmbransch i slutet av 60-talet och början av 70-talet.  Vibeke mottog nyligen den norska guldbaggen ”Amanda” för sin konstnärliga gärning i norsk film, dessutom skådespelerska och författare av 5 romaner. Vibekes döttrar har gått i mammas fotsspår och vi visar kortfilmer av båda.

10:00 LÖPERJENTEN   4

Sjuåriga Kamilla växer upp i ett land som återhämtar sig efter andra världskriget men i en familj i upplösning. Har pappan samarbetat med de nazistiska ockupanterna? Barnets blick på vuxenvärlden.
Det finns många paralleller mellan hur Bo Widerberg och Vibeke arbetade, inte minst med familjemedlemmar.
Närvarande: Vibeke Lökkeberg
1981 • 110 minuter
Som förfilm två kortfilmer av Vibekes dotter Marie Kristiansen: ”Hvite menn pusher 50”, 4 minuter och ”Min aller beste venn”, 4 minuter

13:30 GAZAS TÅRAR   5

En djupt gripande film om det outhärdligt svåra livet på Gaza-remsan, ”världens största utomhusfängelse”, under Israelernas brutala attack ”Operation Gjutet Bly”, med fokus på barnen som krigets största offer. Flerfaldigt prisbelönt.
Närvarande: Vibeke Lökkeberg
2011 • 90 minuter
Förfilm: Tonjel Kristiansens, Vibekes dotter, prisbelönade film ”Kjell”, 25 minuter

 

16:00 ANDERS, JAG OCH HANS 23 ANDRA KVINNOR  6

Nahid Persson Sarvestani, som fått Bo Widerberg-stipendiet, har gjort en avslöjande och chockerande dokumentär om mötet med nätets Don Juan.
Närvarande: Nahid Persson Sarvestani
2018 • 90 minuter
Som förfilm: Agneta Fagerströms ”Kallskänkan”, politiskt mästerstycke, som bygger på en dikt av poeten Jenny Wrangborg.
2014 · 5 minuter

19:00 FACES, PLACES  7

Agnes Varda, belönad med en Heders-Oscar, nu 90 år och fullt verksam, gör tillsammans med fotografen JR, en lustfylld resa genom den franska landsbygden, som formar sig till ett slags politiskt, filmiskt manifest. Som en gång nya-vågen filmare var Varda en stor beundrare av Bo Widerbergs filmer. Oscarsnominerad.
2017 • 90 minuter
Förfilm: Magisk animerad musikal ”Min börda” av Niki Lindroth von Bahr, flerfaldigt prisbelönt, Guldbaggevinnare, 13 minuter

21:00 STRONGER THAN A BULLET    8

Av Maryam Ebrahini, som vann Tempo dokumentärfilmsfestival, berättar om bildens makt i ett välgjort porträtt av en krigsfotograf som lockar ungdomar till fronten i Iran-Irak-kriget genom sina heroiska bilder från fronten. Gjorde han rätt?
2018 • 75 minuter 
Närvarande: Maryam Ebrahini
Förfilm: ”Jag är en siffra att räkna med”, 2 minuter, om de globala målen från UNDP.

22:30 FILM AV ÅRETS BO WIDERBERG-STIPENDIAT!   9

Cirka 100 minuter

 

 

LÖRDAG 4 AUGUSTI

BJÄRE-TEMA på förmiddagen

09:00 Work in progress  10

Den skicklige naturfilmaren Patrik Olofsson presenterar sitt arbete ”Över okända hav, på vingar buren” där han följer silvertärnan, som är den fågel som flyger längst i världen, 4 000 mil, från sydpol till nordpol och om vad tärnan möter på sin väg. Den första station silvertärnan når i vårt land är Laholmsbukten med Bjäre och Båstad…

09:45 DÖDSDANSEN  11

Dokumentär av Jimi Vall Peterson & Johanna Andersson.
Om uppsättningen av Strindbergs pjäs i regi av Görel Crona på Skottorps slott. En hyllning till nyligen bortgångne Johannes Brost, som gör en av huvudrollerna.
Närvarande: Görel Crona, Jimi Vall Peterson och
Johanna Andersson
2017. 50 minuter
Samtal efter filmen med Görel Crona.

11:15 UTFLYKT TILL HOVS HALLAR   12

Hovs Hallar utsågs i fjol till ”Treasures of European film culture” av European Film Academy. En plats där Ingmar Bergman, Jan Troell med flera spelat in sina filmer. Vi hälsar på hos skådespelaren Henrik Norlén på dit- eller hemvägen.
Vi inleder på bion med JAN TROELL BAND, en kortfilm från festivalens 5-årsjubileum!
Ett begränsat antal bussbiljetter finns för försäljning till allmänheten, pris 250 kronor. Picknick ingår och möjlighet till bad ges.

11:30  KÄRLEK & VILJA   13

av Marcus Carlsson, follow up till den work in progress som förra konstnärliga ledare Emma Grey Munthe höll under sin tid om filmen med regissören. Hur blev filmen? Två unga kvinnors liv, eller rädsla för detsamma, tangerar varandra med en gemensam adress.
2018 • 85 minuter

Folkets Bio fyller 45 år!

Det firar vi tillsammans med representanter för organisationen genom att visa fyra nya filmer från Folkets Bios distribution.

14:00 INNAN VINTERN KOMMER   14

av Stefan Jarl.
Om en familj på landet i utkanten av ett inbördeskrig. Vi har haft fred i över 200 år i vårt land. Vi tar freden för given.
I närvaro av skådespelaren Henrik Norlén och med inledning av Carsten Brandt.
2018 • 75 minuter
Förfilm: ”Kometen” av Victor Lindgren, Om två män på flykt. 11minuter

16:15  AND BREATH NORMALLY   15

SVERIGEPREMIÄR
Av isländska filmaren Isold Uggadottir som gör en kraftfull debutfilm om vänskap och utsatthet, två kvinnor möts, en från Guinea Bissau, en från Island i ett starkt drama.
2018 • 95 minuter
Förfim: ”Simhallen” av Niki Lindroth von Bahr, 14 minuter

 

18:30  10 MÅNADER I FRANKRIKE   16

SVERIGEPREMIÄR
Av den afrikanske filmaren Mahamat-Saleh Haroum om en far med två söner på flykt till Paris vilka möter en kvinna som öppnar sitt hem för dem – men mannens ansökan om uppehållstillstånd avslås…
2017 • 100 minuter
Förfilm: ”Konstnären får barn” av Sanna Lenken, 14 minuter
2017 • 100 minuter

21:00 JAN JOHANSSON – EN LITEN FILM OM EN STOR KONSTNÄR  17

SVERIGEPREMIÄR
Det tar bara någon sekund så vet man. Några takter och Sverige breder ut sig med sjöar och skogar, åkrar, ängar, berg och forsar. Jan Johanssons musik.
En film av Tom Alandh om jazzpianisten som tillförde folkmusiken nya tolkningar.
Närvarande: Tom Alandh och Heleen Rebel

22:00 CHARMÖREN   18

av Milad Alami, om flyktingen Esmail från Iran som hoppas hitta någon att gifta sig med för att slippa bli utvisad, tiden börjar rinna ut, minnen från förr börjar spöka.
2018 • 100 minuter

 

 

SÖNDAG 5 AUGUSTI

10:00 THAILANDSDRÖMMAR  19

Varje år reser 400.000 svenskar till Thailand. I den här dokumentären av författaren och filmaren Renzo Aneröd berättar han hur det gick när hela hans släkt från arbetarklassen flyttade till Thailand. Två kulturer möts – och krockar.
2017 • 95 minuter

 

12:00 SLAGET OM ALGER  20

Årets klassiker av Gillo Pontecorvo, trefaldigt Oscarsnominerad och vinnare av Guldlejonet i Venedig.
En kvinna spränger en gömd bomb på ett kafé. Pontecorvos provocerande film får oss att ta ställning för de metoder befrielsekrigarna i FLN använder i sin revolt mot de franska förtryckarna i Algeriet. Hundratusentals dog i striderna och filmen var förbjuden i Frankrike i 15 år.
1966 • 120 minuter

14:30 LUST OCH FÄGRING STOR    21

Det tog 8 år innan Bo Widerberg fick göra denna film, som blev hans sista, om den unge eleven Stig som inleder ett förhållande med sin lärarinna. Oscarsnominerad. Guldbagge för bästa film. Svenska Filmkritikerförbundets pris. Med Johan Widerberg och Marika Lagercrantz i huvudrollerna.
1995 • 140 minuter
Närvarande: Johan Widerberg
Efteråt ett samtal mellan Johan Widerberg och regissören Kjell Åke Andersson, i vars film ”Juloratoriet” Johan hade huvudrollen. Hur är det att göra en roll med sin pappa som regissör?

18:00  BO WIDERBERG-QUIZ   22

Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet, har under årens lopp gjort flera quiz om Ingmar Bergman. Nu avslutar vi årets festival med ett quiz om Bo Widerberg med quizmaster Göransson. Fina priser utlovas! Kostnad: 50 kronor.

 

 

BILJETTBOKNING OCH INFORMATION

Innan festivalen börjar bokas och säljs biljetter genom

Bjäre Bokhandel, Köpmansgatan 12 (telefon 0431-700 01, e-post
info@lillafilmfestivalen.se). Ange nummer för respektive programpunkt. Under festivalen säljs biljetterna på Scala Bio, Kyrkogatan 21 (tfn 0727 18 40 96). Bokade/betalda biljetter hämtas ut senast en timme före respektive föreställning. Biljetter som bokas före festivalstart betalas via bankgiro 5369-8775 (Film i Båstad), eller via Swish till 123 608 6144 (Film i Båstad).

Festivalpass
För tillträde till de olika visningarna krävs ett festivalpass som visas upp med biljetten. Det kostar 30 kr och är en engångskostnad.

Biljettpris
Ordinarie pris: 100 kronor
Jan Johansson / Homo Narrans, Work in progress och Dödsdansen: 50 kronor
Den milda smärtan: 200 kronor
Bussutflykt: 250 kronor

Plats 
Alla visningar sker på Scala Bio, Kyrkogatan 21.

Sponsorer
Film i Skåne, Båstads kommun

Samarbetspartners
Scala Bio, Bjäre Bokhandel, Bjäre Kraft, Båstad turism,  Båstad Buss, Veinge Tryckeri, Strövelstorps GIF, Malens Krog, Gladmage Catering, Pensionat Hjorten och alla andra som gjort årets festival möjlig.

Ett särskilt tack till stipendiefinansiärerna ABF, Film i Skåne och Båstads kommun.

Maskinister
Fredrik Strandberg och Alexander Krook

Film i Båstads styrelse
Per Nordangård, Petra Carlsson, Anki Santesson, Gert-Håkan Ericsson, Lena Göranson, Åsa Johnsson, Joakim Karlsson, Stefan Lindvall, Magdalene Funke Sjöborg och Hannes Gerhard.

Programredaktör
Hannes Gerhard