Program 2016

ONSDAG 3 AUGUSTI

HE WHO GETS SLAPPED [US 1924] LON CHANEY19:00 HAN SOM FÅR ÖRFILARNA [1] 

INVIGNING OCH LIVEMUSIK!

Regi: Victor Sjöström Sjöströms andra film i USA blev en stor succé hos både kritiker och publik. I huvudrollen: Lon Chaney, ”The man of a thousand faces”. Filmen ackompanjeras av The Gas Giants, bestående av Will Gregory (från bl a Goldfrapp), Tony Orrell och Ross Hughes – som mellan sig spelat med bl a BBC:s konsertorkester, Portishead och Steve Reich. Arrangeras tillsammans med artFREQ. 

USA, 1924 / 1 tim 25 min / Stumfilm med engelska skyltar.

Invigningsmingel i tältet från kl 18:15. Biljett där film, dryck och plockmat ingår kostar 200 kr.


TORSDAG 4 AUGUSTI

Flickan som räddade mitt liv

8:30 FLICKAN SOM RÄDDADE MITT LIV [2] FRUKOSTFILM

REGISSÖRSBESÖK OCH Q&A!

Regi: Hogir Hirori Den 3 augusti är det på dagen två år sedan IS- attacken som drev tusentals yezidikurder på flykt i Shingal-bergen. När Hogir Hirori reste till Irak för att rapportera räddade en flicka där hans liv. Efter filmen hålls ett samtal med regissören. Arrangeras i samarbete med Svenska kyrkan i Båstad.

Sverige, 2016 / 1 tim 19 min / Svenskt/kurdiskt tal, engelsk text.

Biljett där frukost ingår kostar 130 kr. Tältet öppnar kl 8:00.


Fish Tank2

11:15 FISH TANK [3]

Regi: Andrea Arnold Tidigare i år vann Arnold juryns pris i Cannes för tredje gången, ett pris hon fick också för Fish Tank. Här skapade hon socialrealistisk filmpoesi av betong och en ensam och hård 15-årings attraktion till mammans nya pojkvän. Katie Jarvis och Michael Fassbender är båda lysande.

Storbritannien/Nederländerna, 2009 / 2 tim 3 min / Engelskt tal, svensk text.


unnamed14:15 ÅRETS BO WIDERBERG-STIPENDIAT [4]

FRI ENTRÉ! 

Varje år delar Film i Båstad ut Bo Widerberg-stipendiet till en filmare som verkar i Widerbergs anda. Vem har blivit utsedd i år? Här och nu får du veta, och dessutom se prov på stipendiatens verk.

Förfilm: KOLTRASTEN

Regi: Stefan Jarl Jarls lilla film om och till vännen Bo Widerberg visas traditionsenligt i samband med stipendieutdelningen.

Sverige, 2014 / 3 min


Screen Shot 2016-04-04 at 19.13.4215:45 DUST CLOTH [5]

SVENSK PREMIÄR! 

Regi: Ahu Öztürk Nesrin och Hatun är grannar, bästa vänner och kurder, och försörjer sig båda som städerskor i Istanbul. En stark och fingertoppskänslig långfilmsdebut om vänskap, drömmar, klass och ursprung.

Turkiet/Tyskland, 2015 / 1 tim 39 min / Turkiskt/kurdiskt tal, engelsk text.


Thommy Berggren, Pia Degermark

18:30 ELVIRA MADIGAN [6]

DIGITALT RESTAURERAD / KALLE BOMAN INLEDER

Regi: Bo Widerberg ”Det är en förbannat bra film, en film med rymd och lyster och gripenhet, en film att älska och komma ihåg några månader och kanske år framöver.” Så hette det i Aftonbladet när filmen kom, och Elvira Madigan står sig än i dag – än mer så i den av AB Svensk Filmindustri digitalt restaurerade version som vi blir först i Sverige med att visa på biograf. Kalle Boman, Widerbergs medarbetare och numera senior rådgivare på Akademin Valand, inleder med att berätta om hur filmen kom till.

Sverige, 1967 / 1 tim 30 min.


TTC121:30 DAGEN EFTER DENNA [7] 

FÖRHANDSVISNING! 

Regi: Mia Hansen-Løve Filosofiläraren Nathalie (Isabelle Huppert) är gift sedan 25 år, har två vuxna barn och lever ett lugnt liv i Paris – tills hennes man lämnar henne. Vad ska hon nu göra med all ledig tid? Regissören Mia Hansen-Løve, som ofta namngett Bo Widerberg som en av filmförebilderna, blandar melankoli och värme med humor och en Huppert i toppform.

Frankrike/Tyskland, 2016 / 1 tim 40 min / Franskt tal, svensk text.


FREDAG 5 AUGUSTI

wanda_03_rgb

10:00 WANDA [8]

Regi: Barbara Loden Gruvarbetarhustrun Wanda (spelad av regissören själv) lämnar man och barn och ger sig ut på vägarna. Filmen gick snabbt ner från biograferna när den kom, och det skulle dröja länge innan den fick den kultstatus som den har i dag.

USA, 1970 / 1 tim 42 min / Engelskt tal, otextad.


12:45 4 X SVENSK KORTFILM REGISSÖRSBESÖK OCH Q&A! [9]

FIGHTONASWEDISHBEACH_ SIMONVAHLNE_PHOTO3

FIGHT ON A SWEDISH BEACH

Regi: Simon Vahlne En konflikt uppstår när ett gäng skrikiga och fulla tonåringar heilar bland glassätarna på en svensk badstrand. Tävlade i Cannes.

Sverige, 2016 / 14 min / Svenskt tal, engelsk text.

Circles_01CIRKLAR

Regi: Frida Kempff Fältläkare i Centralafrikanska republiken. Allmänläkare på vårdcentral i Sverige. Ett yrke, två helt olika sorters liv. Sverige, 2016 / 15 min / Svenskt/franskt tal, engelsk text.

 

StegSTEG

Regi: Alve Lindenbaum En trång hemmafest, en blick som söker kontakt – och ögonblicket när någonting släpper och går över.

Sverige, 2015 / 6 min

 

HINGSTENHingsten still 3

Regi: Ninja Thyberg 16-åriga, påstridiga Adena och hennes heta lärare David, på samma semesterort. Obekväm stämning.

Sverige, 2015 / 14 min


Tokyo 64 retouched15:00 TOKYO OLYMPIAD TOHOSCOPE! [10]

Regi: Kon Ichikawa Filmen om sommar-OS i Tokyo 1964 blev inte vad beställaren hade tänkt sig, men resultatet rankas som en av de bästa sportdokumentärerna som gjorts. Den var dessutom rent visuellt en stor inspirationskälla för Widerberg och fotografen Jörgen Persson inför inspelningen av Elvira Madigan.

Japan, 1965 / 2 tim 50 min / Japanskt tal, engelsk text.

 

 

 


livtillvarjepris-jpg18:45 LIV TILL VARJE PRIS [11]

STEFAN JARL OCH THOMMY BERGGREN BERÄTTAR

Regi: Stefan Jarl Liv till varje pris är en hyllningsfilm och som sådan lysande, humoristisk och oavbrutet fängslande.” (Sydsvenskan) Efter Widerberg-dokumentären hålls ett samtal med Stefan Jarl och filmens ciceron Thommy Berggren.

OBS! Stefan Jarl har fått förhinder på grund av inspelningen av hans nästa film, och kan tyvärr inte komma.

Sverige, 1998 / 1 tim 30 min


Fäktaren21:45 FÄKTAREN SMYGPREMIÄR! [12]

Regi: Klaus Härö Tidigt 1950-tal. Endel Nelis flyr undan den ryska säkerhetspolisen och tar sin tillflykt till en liten ort i Estland. Han hittar jobb som lärare och börjar träna barnen i fäktning. Verklighetsbaserade Fäktaren nominerades till en Golden Globe för Bästa icke-engelskspråkiga film.

Finland/Estland/Tyskland, 2015 / 1 tim 33 min / Estniskt/ryskt tal, svensk text.


LÖRDAG 6 AUGUSTI

05. Headlines

10:00 THE LAVENDER SCARE [13] 

SVENSK PREMIÄR! 

Regi: Josh Howard De flesta känner till kommunistskräcken, ”the red scare”, under McCarthy-eran. Inte lika många känner till ”the lavender scare”, som gjorde att tusentals homo- och bisexuella statstjänstemän sparkades från sina jobb under samma period. Hör vittnesmål från dem som utsattes.

USA, 2016 / 1 tim 24 min / Engelskt tal, otextad.


Sameblod212:30 WORK IN PROGRESS [14]

REGISSÖRSBESÖK OCH Q&A!

SAMEBLOD

Regi: Amanda Kernell En av Sveriges just nu mest intressanta filmskapare, långfilmsdebutanten Amanda Kernell, berättar om tankarna bakom kommande Sameblod, och visar klipp ur en film som utan tvivel kommer att bli bland årets bästa. Den korta pilotfilmen Stoerre Vaerie tävlade i Sundance och vann publikens pris i Göteborg.


1414:15 WHALE RIDER [15]

Regi: Niki Caro Maoriflickan Pai växer upp i ett litet nyzeeländskt samhälle där hon får kämpa mot fördomar och uråldriga traditioner. En vacker film som fungerar fint även för barn, så ta mer än gärna med ett undertext-läskunnigt sådant! Åldersgräns: 7 år.

Nya Zeeland/Tyskland, 2002 / 1 tim 41 min / Engelskt tal, svensk text.


Reine Brynolfsson, Pernilla Wahlgren17:00 ORMENS VÄG PÅ HÄLLEBERGET [16]

30-ÅRSJUBILEUM MED SKÅDESPELARBESÖK!

Regi: Bo Widerberg ”Dessa utsatta, förnedrade – och ändå i sin sammanhållning så värdiga – varelser tränger sig på en, inte minst i kraft av några av de mjukaste och mest omedelbara skådespelarprestationer jag sett i svensk film.” (Arbetet) I år fyller filmen 30 år, och det firar vi med fint besök och ett samtal med skådespelarna Stina Ekblad, Reine Brynolfsson, Melinda Kinnaman och Johan Widerberg efter filmen.

Sverige, 1986 / 1 tim 52 min / Svenskt tal, engelsk text.


scarecrow321:00 FÅGELSKRÄMMAN [17]

DIGITALT RESTAURERAD 

Regi: Jerry Schatzberg Två män som liftar på dammiga vägar genom USA, en intensiv och nyfunnen vänskap. Al Pacino och Gene Hackman när de båda var som bäst, i både Technicolor och CinemaScope!

USA, 1973 / 1 tim 52 min / Engelskt tal, otextad.


 SÖNDAG 7 AUGUSTI

ratcatcher_110:00 RÅTTFÅNGAREN [18]

Regi: Lynne Ramsay Glasgow, under sopstrejken på 70-talet. Råttorna blir fler och fler, en pojke driver runt för att hålla sig borta hemifrån. Filmen har kallats för ”feelbad i sin finaste form”, men rymmer plats också för hopp, värme och bildpoesi.

Storbritannien/Frankrike, 1999 / 1 tim 34 min / Eng. tal, svensk text.


Natalie Minnevik

12:30 ELINA – SOM OM JAG INTE FANNS [19]

BARA 30 KR FÖR ALLA UNDER 15 ÅR!

Regi: Klaus Härö Elina är 9 år, bor i en liten by i 50-talets norra Sverige och får börja skolan igen efter en längre tids sjukdom. Hon kommer direkt i bråk med en ny lärare (Bibi Andersson) som kräver att alla barn ska prata perfekt svenska. Finska är förbjudet. Filmen nominerades till en Guldbagge för bästa film.

Sverige/Finland, 2003 / 1 tim 17 min / Barntillåten.


Speglingar_intro14:40 SPEGLINGAR [20]

FÖRHANDSVISNING / REGISSÖRSBESÖK MED Q&A!

Regi: Sara Broos 2014 års Bo Widerberg-stipendiat följer upp Lars Lerin-porträttet För dig naken med en film om relationen till sin egen mamma, konstnären Karin Broos. En film om konst och livet. Efter visningen hålls ett samtal med regissören Sara Broos.

Sverige, 2016 / 1 tim 16 min.


Faces17:30 FACES [21]

Regi: John Cassavetes ”Folk har sagt att mina filmer är jobbiga att titta på, att de är något man utsätts för snarare än blir underhållen av – och det är sant”. Den stilbildande Cassavetes och hans skådespelare (bl a en magisk Gena Rowlands) var kompromisslösa när de skildrade de här intensiva timmarna i ett sönderfallande medelklasspars liv, och resultatet blev ärligt på gränsen till brutalt.

USA, 1968 / 2 tim 10 min / Engelskt tal, otextad.


Sven Wollter, Tomas von Brömssen

20:30 MANNEN FRÅN MALLORCA [22]

SVEN WOLLTER INLEDER! 

Regi: Bo Widerberg Widerbergs filmatisering av Leif GW Perssons Grisfesten är, precis som Mannen på taket, en svensk kriminalklassiker. Filmen inleds av ett samtal med Sven Wollter.

Sverige/Danmark, 1984 / 1 tim 47 min / Svenskt tal, engelsk text.

Efter filmen hoppas vi att ni vill ta ett avslutningsglas med oss i tältet!


BILJETTBOKNING OCH INFORMATION

Innan festivalen börjar bokas och säljs biljetter genom Bjäre Bokhandel, Köpmansgatan 12 (tfn 0431-700 01, e-post info@lillafilmfestivalen.se). Ange nummer för respektive programpunkt. Under festivalen säljs biljetterna på Scala Bio, Kyrkogatan 21 (tfn 0727-18 40 96). Bokade/betalda biljetter hämtas ut senast 1 timme före respektive föreställning. Biljetter som bokas före festivalstart betalas via bankgiro 5369-8775 (Film i Båstad), eller via Swish till 123 608 6144 (Film i Båstad).

Festivalpass: För tillträde till de olika visningarna krävs ett festivalpass som visas upp med biljetten. Det kostar 30 kr och är en engångskostnad.

Biljettpris: 80 kr. Undantag: Invigningsfilmen kostar 200 kr inklusive plockmat och dryck. Biljett till Flickan som räddade mitt liv kostar 130 kr inklusive frukost. Biljett till Elina – som om jag inte fanns kostar 30 kr för alla under 15 år.

Plats: Alla visningar sker på Scala Bio, Kyrkogatan 21.

Utställning i Bjäre Bokhandel (Köpmansgatan 12): Affischbilden togs av Lars Åström på en presskonferens för Elvira Madigan i Cannes 1967, och kommer från Bilder i Syd/Sydsvenskans bildarkiv. I samarbete med dem har vi hängt en liten Widerberg-utställning i bokhandeln där det också finns möjlighet att köpa de utställda bilderna eller andra ur arkivet.

Tips 1! Bjäre Bokhandel arrangerar filmfrukost den 3 augusti kl 9:00. Carl Henric Svenstedt och Stefan Jarl i samtal om film och 60-tal. Boka plats på 0431-700 01. Kostnad: 100 kr.

Tips 2! Gösta Åberg var en av de allra största formgivarna av bioaffischer i Sverige. Under festivalveckan ställer Nemocollection och Gustav Sundin ut en samling av Åbergs affischer från 1945 – 1965 i original på galleri FABRIKEN, Litorinavägen 17 i Torekov. Öppet 31 juli och 2-7 augusti kl 12-17.

Festivalmat: Graffagården och Bittan Gustavsson Lundén tar som vanligt hand om serveringen i tältet utanför Scala Bio. Där kan man bland annat äta dagens rätt, som hämtat inspiration från filmschemat, och andra små rätter. Öl och vin till en bra peng. Självklart också alkoholfria drycker, kaffe och annat smått och gott. Välkomna!

Lilla Filmfestivalen/Film i Båstad tackar: Samproducenten Film i Skåne, Båstads kommun, Scala Bio, Pensionat Enehall, Graffagården, Bjäre Bokhandel, Bjäre Kraft, artFREQ, Svenska kyrkan i Båstad, Veinge Tryckeri, BRA och alla andra som gjort årets festival möjlig. Ett särskilt tack till stipendiefinansiärerna ABF, Film i Skåne, Båstads kommun och Svenska Filminstitutet.

Maskinister: Magnus Eriksson, Fredrik Strandberg och Alexander Krook.

Film i Båstads styrelse: Per Nordangård, Petra Carlsson, Anki Santesson, Gert-Håkan Ericsson, Lena Göranson, Åsa Johnsson, Joakim Karlsson, Stefan Lindvall och Magdalene Funke Sjöborg.