Shoplifters

torsdag 26 september 
lördag 28 september 

Efter en av sina snattningsrundor tillsammans med sin son upptäcker Osamu en övergiven flicka som står och fryser i kylan. De tar hand om henne och släpper in henne i familjen. Trots att de är fattiga och knappt har mat för dagen så har de det ändå ganska bra tillsammans. Ända till en oväntad händelse avslöjar gömda hemligheter och sätter deras sammanhållning på hårda prov …

Regi: Hirokazu Kore-eda
Skådespelare: Kirin Kiki, Lily Franky, Sakuro Ando, Mayu Matsuaoka, Jyo Kairi, Miyu Sasaki

Shoplifters

Girl

torsdag 10 oktober
lördag 12 oktober

Den beslutsamma 15-åriga Lara är helt besatt av att bli en professionell ballerina. Hon har sin pappas stöd och vågar därför börja på en ny skola, vilket innebär ännu hårdare arbete för att förverkliga sin dröm. Laras frustration och otålighet blir ännu tydligare när hon märker att hennes kropp inte kan hänga med i de strikta disciplinerna av träningen eftersom hon föddes som pojke.

Regi: Lukas DhontSkådespelare: Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Katelijne Damen

Girl

Cold war

torsdag 24 oktober  
lördag 26 oktober

När pianisten Wiktor och sångbegåvningen Zula möts i Polen drabbas de av en omedelbar, passionerad förälskelse. Den återhållsamme Wiktor har finkulturell bakgrund medan temperamentsfulla Zula är van att slåss ur underläge. De förenas av kärleken till musik och en attraktion som varken geografiska avstånd eller tidens tand rår på, men deras relation blir lika destruktiv som oundviklig. I Polen tvingas Wiktor och Zula bli en del av Sovjets propagandamaskin, när de ser chansen att fly till Paris fattar de beslut som kommer att forma bådas liv. Cold War är Oscarsnominerad för Bästa icke engelskspråkiga film, för det magiska svartvita fotot och för regin av Pawel Pawlikowski som tidigare gjort Oscarvinnaren Ida. Han inspirerades av sina föräldrars kärlekshistoria när han skapade denna vackra kärlekshistoria med efterkrigstidens Europa som fond, genomsyrad av cool jazz och stormiga känslor.

Regi: Pawel PawlikowskiSkådespelare: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza

Cold War

Leave no trace

torsdag 7 november  
lördag 9 november 

Will och hans 13-åriga dotter lever sedan många år ett harmoniskt och isolerat liv i en skogspark utanför Portland, Oregon, tills den dag ett ödestiget misstag förändrar deras liv. En lokal socialarbetare ser till att pappa och dotter som levt efter egna villkor tas om hand om och de får sysselsättning och skydd. De försöker anpassa sig till sin nya omgivning men ett snabbt beslut tar dem ut på en farlig resa ut i vildmarken på jakt efter fullständig frihet. Men snart kommer verkligheten i kapp och de måste möta sina olika behov: Toms önskan att vara en del av ett samhälle och Wills önskan att avstå från det helt.

Regi: Debra GranikSkådespelare: Ben Foster, Thomasin McKenzie, Dana Millican, Jeff Kober

The favourite

torsdag 21 november 
lördag 23 november

Tidigt 1700-tal. England är i krig med Frankrike. Den bräckliga Queen Anne sitter på tronen medan vännen Lady Sarah styr landet samtidigt som hon tampas med Annes sviktande hälsa och kraftiga humörsvängningar. När den nya tjänaren Abigail anländer tar Sarah henne under sina vingar, men då kriget blir tidskrävande för henne kliver Abigail istället in i rollen som drottningens högra hand. Deras spirande vänskap ger henne en chans att återvända till sina aristokratiska rötter där hon inte kommer låta någon kvinna, man, politiker eller kanin stå i vägen.

Regi: Yorgos Lanthimos
Skådespelare: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

The favourite