Båstad 29/7 2018

Den som följer filmerna under Lilla Filmfestivalen i Båstad 2018 får en sammansatt och engagerande vy av den värld vi lever i, en värld i snabb förändring på ett krympande jordklot.

Börjar vi bakifrån i programmet med Årets Klassiker ”Slaget om Alger” så får vi en bild av befrielserörelsen i Alger där filmen argumenterar på ett sätt att vi helt ställer oss på upprorsmakarnas sida, tom i de mest våldsamma aktionerna, Lökkebergs ”Gaza tårar” visar dagens situation för barnen i Gaza, andra filmer får vi följa flyktingar i sina försök att bygga ett liv i våra länder, ”Charmören”, ”And breathe normally”, ”10 månader i Frankrike”, ”Kometen” och oron för framtiden. Kollisionen mellan olika värderingar och kulturer möter vi i andra filmer som ”Stronger than a bullit”, ”Thailandsdrömmar”.

Filmer som, vilket jag sagt tidigare år,  är filmer som ”stryker publiken mothårs”…Men det hade inte varit en festival i Bo Widerbergs anda om det inte också funnits så mycket mer: den 5 timmar långa ”Den milda smärtan”, ”Faces , places”, ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor”, filmen om Jan Johansson och Bos egen Lust och fägring stor” och glöm inte alla bra kortfilmer!

I samband med visningen av ”Hundraåringen” kommer Felix Herngren och ett längre samtal med honom inleder och avslutar, inte minst får vi höra om Felix nya film som snart börjar spelas in!

Årets festival lovar bli något alldeles extra!

Stefan Jarl