Båstad 2 augusti 2018

Fanni Metelius utsedd till årets Bo Widerberg-stipendiat.

Med sin nakna film med hög äkthetskänsla skildrar Fanni Metelius kärlek och relationer i den tid vi lever. Hennes långfilmsdebut Hjärtatär en film som vågar gå under ytan, ibland så inkännande och igenkännande att det känns som att tjuvlyssna på några i ett rum där man inte borde vara. Den dokumentära känslan stärks av fint foto och mästerligt skådespeleri, inte minst av regissören själv, som spelar huvudrollen. Det är en film i Widerbergs anda – full av mänsklighet och liv, ibland medvetet återhållet och stumt, som det blir när orden stockar sig och önskan att kommunicera inte räcker till.

Förutom regi och skådespeleri, står Fanni Metelius för manus och klippning – en sann auteur. Vad får vi se härnäst? Det ska bli spännande att följa henne.

Fanni Metelius tilldelas därför årets Bo Widerberg-stipendium på 35 000 kronor. Bidragsgivare är Film i Skåne, ABF, Båstad kommunoch föreningen Film i Båstad.

Fanni Metelius är bosatt i Göteborg, där hon vuxit upp. Hon studerade filmlinjen på Fridhems folkhögskola 2009 och manusskrivande vid Broby grafiska 2010 – 2011, därefter filmregi vid Göteborgs universitet 2011- 2014.

Fanni Metelius har tidigare regisserat kortfilmerna Delirium(2010), Maskros(2010), Banga inte(2011) och Du slickar mig aldrig(2015). Hon har också arbetat som regiassistent och scripta på Lukas Moodyssons film Vi är bäst!(2013). Hon nominerades till en Guldbagge för Bästa kvinnliga biroll 2015, för sin roll som Fanny i Ruben Östlunds film Turist. Metelius tilldelades Anna-priset för FN:s kvinnokonvention inom svensk film 2017. Priset delas ut årligen till en person ”med ett projekt med rörliga bilder som till innehåll, form organisation och med starkt konstnärlighet ger och gör en gestaltning av Kvinnokonventionens mål”.

Hjärtat, som är Fanni Metelius första långfilm, hade biopremiär i februari 2018. Metelius står för manus, regi, klippning och skådespeleri.

Hjärtat kommer att visas på Lilla Filmfestivalen i Båstad fredagen den 3 augusti kl. 22.30!

Fanni Metelius arbetar för närvarande med en ny långfilm.

Det var Bo Widerberg som tog initiativet till Lilla Filmfestivalen 1996. Festivalen som äger rum på Bio Scala i Båstad uppmärksammar Widerbergs gärning, bland annat genom att dela ut ett stipendium i hans namn. Arrangör är föreningen Film i Båstad. Årets festival pågår 2 – 5 augusti.

KONTAKT

Fanni Metelius kan kontaktas på tel: 070-433 38 39

Ordförande Film i Båstad: Per Nordangård, t: 0725-30 25 20, sekreterare: Petra Carlsson, t: 0733-832692.

e-post: info@lillafilmfestivalen.se  www.lillafilmfestivalen.se

Foto: Märta Thisner