Att Hovs hallar är dramatiskt och fantasieggande vet vi som bor på Bjäre sedan länge. Regissörer som Ingmar Bergman och Jan Troell har fått många – långt utanför Sveriges gränser – att få upp ögonen för det dramatiska klipplandskapet.

Några av filmhistoriens mest berömda scener har filmats här. Mest känd är den där Max von Sydow spelar schack mot Döden i Bergmans Det sjunde inseglet. Hovs hallar har också fått föreställa Spetsbergen i Troells film Ingenjör Andrées luftfärd.

Nu har naturreservatet Hovs hallar tilldelats utmärkelsen ”Treasures of European film culture”. Vid en ceremoni den 20 oktober överlämnades en plakett, som ska placeras någonstans i naturreservatet som minnesmärke. 

Likt UNESCO:s lista över världskulturarv har European Film Academy börjat upprätta en lista över platser med speciell kulturell betydelse för den europeiska filmen. Syftet är att bevara platserna för kommande generationer. Utmärkelsen kan tillfalla såväl filminstitutioner som inspelningsplatser.

Sedan starten 2014 har exempelvis trappan i Odessa, där den berömda barnvagnsscenen i Eisensteins Pansarkryssaren Potemkin spelades in, uppmärksammats, liksom Lumière-institutet i Lyon – filmmuseum och tidigare hem för bröderna Lumière, skaparna av den moderna filmen i slutet av 1800-talet.

Det är andra gången utmärkelsen delas ut i Sverige. För två år sedan utsågs Bergmancenter på Fårö som filmiskt världsarv.

Hovs hallar är den tionde platsen som skrivs in på den prestigefulla listan.

Läs mera här