Pressrelease 2018

Lilla Filmfestivalen i Båstad släpper programmet

Lilla Filmfestivalen i Båstad, som äger rum 2-5 augusti, har nu släppt sitt program.

Konstnärlig ledare för festivalen är Stefan Jarl, som varit med från starten.

– Jag blev glad när jag fick frågan om jag i år ville göra comeback som konstnärlig ledare för Lilla Filmfestivalen – Sveriges svar på filmfestivalen i Cannes, säger han.

Det är ett rikt och varierat program med filmer av olika genrer och format som presenteras – spelfilmer, dokumentärer, kortfilmer, animationer och några klassiker.

– Under detta år då Ingmar Bergman firas är det lätt att glömma bort den mångfald vår filmmiljö i dag uppvisar.

Årets program bjuder på en världspremiär, tre Sverigepremiärer med en nordisk profil. Film och filmregissörer från Danmark, Norge, Island och förstås Sverige – både ”gammelsvenskar” och ”nysvenskar”, berättar Stefan Jarl.

Flera av filmerna har anknytning till Bo Widerberg och den rika tradition han verkade i, en tradition vi vill bidra till att bevara genom denna festival med mottot: ”Liv till varje pris!”

Några av årets höjdpunkter, som den konstnärlige ledaren lyfter fram:

– Personligen ser jag fram mot den danske film- och teaterregissören Carsten Brandts nästan fem timmar långa

film, ”Den milda smärtan”, om den danske författaren Thorkild Hansen, som nu efter över15 års arbete är klar. Jag ser också fram emot att möta den norska ikonen Vibeke Lökkeberg och hennes filmer.

Lite mer fakta:

Som tidigare satsar vi på ”samtalets och umgängets festival”.

I år återinförs den traditionella utflykten som blev återkommande under Stefan Jarls tid som konstnärlig ledare, då våra hitbjudna gäster fick chans att se Bjäres vackra landskap och bada i Bo Widerbergs badvatten vid Hovs hallar – denna filmiska kultplats som numera ävenEuropeiska filmakademin har prisat genom utmärkelsen”Treasures of European film culture”.

Till skillnad från tidigare, kommer även publiken att ha chans att följa med på utflykten till Hovs hallar och möta filmregissörer, skådespelare och andra inbjudna gäster över en gemensam picknick.

 

När Bo Widerberg startade Lilla Filmfestivalen 1996 var Stefan Jarl en av filmarna han valde att bjuda in. Det var också Stefan Jarl som såg till att festivalen levde vidare efter Bo Widerbergs bortgång, redan året därpå.

Under nio år som konstnärlig ledare valde Stefan Jarl filmer som han tycker är ”jävligt bra, filmer som görs med hjärtat, filmer som har någonting att säga: filmer som också Bosse skulle ha tyckt om”. Filmerna blev under åren fler, men festivalen har fortsatt i det lilla intima formatet med visningar på kvalitetsbiografen Scala med mottot ”samtalets och umgängets festival”.

Festivalen arrangeras av föreningen Film i Båstad.

Det var Stefan Jarl som, tillsammans med Film i Båstad, instiftade det stipendium som traditionsenligt delas ut i Bo Widerbergs namn varje år, till en filmare som verkar i Widerbergs anda.

Årets stipendiat tillkännages den 2 augusti.

 

Tidigare konstnärliga ledare:

Bo Widerberg 1996

Stefan Jarl 1997-2005

Ulf Berggren 2006-2014

Emma Gray Munthe 2015-2016