Festivalprogrammet 2015

ONSDAG 5 AUGUSTI

Häxan (1922) Filmografinr: 1922/0619:00 HÄXAN [1]

INVIGNINGSMINGEL OCH LIVEMUSIK! 

Regi: Benjamin Christensen Christensens genomgång av medeltida vidskeplighet och häxväsende står sig än i dag som den mest originella av 20-talets svenska stumfilmer. Guldbaggevinnande filmmusikkompositören Matti Bye och slagverkaren/ljudkonstnären Samuli Kosminen – känd bland annat för sitt samarbete med múm – ackompanjerar filmen live.

Sverige, 1922 / 1 tim 45 min.

Invigningsmingel i tältet från kl 18:15. Biljett med plockmat, dryck och film kostar 200 kr.


TORSDAG 6 AUGUSTI

ORLANDO10:00 ORLANDO [2]

Regi: Sally Potter När Potter och huvudrollsinnehavaren Tilda Swinton tog sig an Virginia Woolfs Orlando gjorde de det med både lekfullhet och humor. Flytande könsroller, fantastiska bilder och en av filmhistoriens vackraste slutscener.

Storbritannien, 1992 / 1 tim 34 min / Engelskt tal, otextad.

Förfilm: TEN MINUTES OLDER

Regi: Herz Frank Frank riktar kameran mot barns ansikten medan de tittar på teater, fångar deras skräck och förtjusning. En film som ofta hamnar i topp på listor över de bästa kortfilmerna.  

Sovjetunionen, 1978 / 10 min / Utan dialog.


unnamed13:00 ÅRETS BO WIDERBERG-STIPENDIAT
 
FRI ENTRÉ! [3]
 
Varje år delar Film i Båstad ut Bo Widerberg-stipendiet till en filmare som verkar i Widerbergs anda. Vem har blivit utsedd i år? Här och nu får du veta, och dessutom se prov på stipendiatens verk.
 
Förfilm: KOLTRASTEN
 
Regi: Stefan Jarl Jarls lilla film om och till vännen Bo Widerberg visades på förra årets stipendieutdelning, och dubbas härmed till festivaltradition.
 
Sverige, 2014 / 3 min

I Am Somebody 315:00 2 x MADELINE ANDERSON [4]

Som afroamerikansk kvinna fick Madeline Anderson på 50- och 60- talet kämpa hårt mot sexism och rasism både i och utanför filmvärlden, och som så många andra kvinnliga pionjärer har hon blivit snudd på förbisedd när filmhistorien skrivits. De senaste åren har hon dock uppmärksammats med retrospektiv på flera festivaler och cinematek – mer än 50 år efter debuten.

INTEGRATION REPORT I

Regi: Madeline Anderson Anderson dokumenterade medborgarrättsrörelsen, bl a sit-ins, bojkotter och protester mot polisbrutalitet. Bakom kamerorna stod bland andra dokumentärlegendarerna Albert Maysles och Richard Leacock.

USA, 1960 / 20 min / Engelskt tal, otextad.

I AM SOMEBODY

Regi: Madeline Anderson En dokumentär om 400 afroamerikanska, sjukhusanställda kvinnors kamp för högre löner och bättre villkor i Charleston i slutet av 60-talet.

USA, 1969 / 30 minuter / Engelskt tal, otextad.

Efter filmerna: Apropå de sjukhusanställdas kamp för bättre villkor är det i år 100 år sedan aktivisten Joe Hill avrättades, och i år släpps för första gången Bo Widerbergs Joe Hill på dvd, i nyrestaurerat skick. Tomas Ehrnborg från Kungl. biblioteket och Stefan Nylén från Studio S Entertainment visar material från den färska Widerbergboxen som de tillsammans arbetat med.


kärlek65_05217:15 KÄRLEK 65 [5]

50-ÅRSJUBILEUM MED GÄSTER OCH Q&A!

Regi: Bo Widerberg ”En källåder av liv!”, hette det i DN när Kärlek 65 kom. I år fyller filmen 50 år, och det firar vi genom att bjuda hit regiassistenten Kalle Boman med flera som medverkade på inspelningen.

Sverige, 1965 / 1 tim 36 min / Svenskt/engelskt tal, engelsk text.

Efterfilm: WIDERBERG 65

Regi: Sven Fahlén och Don De Fina Innan gästerna berättar om sina minnen visas också bakomfilmen från inspelningen av Kärlek 65.

Sverige, 1965 / 22 min


Jimmys+hall21:15 JIMMY’S HALL

FÖRHANDSVISNING! [6]

Regi: Ken Loach 1932. Jimmy Gralton återvänder till den irländska hembyn efter en ofrivillig exil, och börjar med hjälp av invånarna bygga ett gemensamt kulturhus för bl a dans, utbildning och debatter. På så sätt utmanar de både kyrka och räddhågsna samhällstoppar.

Storbritannien/Irland/Frankrike, 2014 / 1 tim 49 min / Engelskt tal, svensk text.


FREDAG 7 AUGUSTI

WaitingForAugust_810:00 WAITING FOR AUGUST [7]

Regi: Teodora Ana Mihai En ensamstående mamma tvingas lämna sju barn och ta jobb på annan ort för att kunna försörja familjen. 14-åriga Georgiana får sköta hemmet och se till att alla barn kommer iväg till skolan, sover, äter och klär sig. Flerfaldigt prisbelönad dokumentär som mitt i det sorgliga också skildrar djup syskonkärlek och sammanhållning.

Belgien/Rumänien, 2014 / 1 tim 28 min / Rumänskt tal, engelsk text.


13:00 2 x WORK IN PROGRESS GÄSTER OCH Q&A! [8]
 

Blanca Engström som Eini foto Joakim ErikssonGRANNY IS DANCING ON THE TABLE

Regi: Hanna Sköld 13-åriga Eini (Bianca Engström) växer upp isolerad i skogarna med sin våldsamma far (Lennart Jähkel), och utvecklar en rik fantasi för att överleva. Berättelsen om hennes farmor berättas med leranimationer. Regissören Hanna Sköld och producenten Helene Granqvist visar klipp och berättar om processen.

Ka╠êrlek.tifKÄRLEK & VILJA

Regi: Marcus Carlsson En lägenhet, två livsöden. För Isabelle är lä- genheten ett skydd mot omvärlden, för Jessica en symbol för tomhet. Regissören Marcus Carlsson, skådespelerskan Ingebjørg Buen och producenten Lovisa Charlier visar klipp, och berättar särskilt om hur Bo Widerberg varit en stor inspirationskälla när det kommer till regi och skådespeleri.


On the Bowery 215:30 BOWERY – ALKOHOLISTERNAS GATA [9]

Regi: Lionel Rogosin Rogosins dramadokumentär om misären i New Yorks slumkvarter Bowery påverkade många filmare djupt, bland andra regissören John Cassavetes – som ju i sin tur påverkade Widerberg.

USA, 1956 / 1 tim 5 min / Engelskt tal, otextad.


0099196.tiff17:30 MIN LILLA SYSTER

FÖRHANDSVISNING MED GÄSTER OCH Q&A! [10]

Regi: Sanna Lenken Stella vill vara precis som sin storasyster, men förstår snart att något är fel. Prisbelönad film om det kaos som kan uppstå runtomkring när någon nära lider av ätstörningar. I rollerna: Rebecka Josephson och Amy Deasismont. Efter visningen blir det ett samtal med regissören Sanna Lenken och producenten Annika Rogell.

Sverige, 2015 / 1 tim 35 min


20:45 PSYCHO FÖRFATTAREN JOHAN HILTON INLEDER [11]

Regi: Alfred Hitchcock Visningen av Hitchcocks klassiker inleds av ett samtal med författaren Johan Hilton, som i sin nya bok Monster i garderoben utforskar parallellerna mellan konst, homosexualitet och skräcken för avvikaren – och hur de gick igen hos Anthony Perkins, mannen som spelade Norman Bates.

USA, 1960 / 1 tim 49 min / Engelskt tal, svensk text.


LÖRDAG 8 AUGUSTI

buddhacollapsed3-jpg10:00 BUDDHA FÖLL AV SKAM [12]

Regi: Hana Makhmalbaf 6-åriga Bakhtay bor vid foten av de Buddhastatyer som talibaner sprängde bort i Afghanistan, och hon är fast besluten att gå i skolan. Stark, poetisk och otäck – en av 00-talets bästa filmer!

Iran, 2007 / 1 tim 21 min / Persiskt tal, svensk text / Från 11 år.


barnvagnen17112:30 BARNVAGNEN [13]

THOMMY BERGGREN BERÄTTAR 

Regi: Bo Widerberg ”Med Barnvagnen har den nya svenska filmen fötts, äntligen, tack!” (Sydsvenskan) Widerbergs debut var, och är, fantastisk. Efter filmen berättar Thommy Berggren om sina minnen från inspelningen, och om vad han och Widerberg lärde sig om skådespeleri och regi genom att arbeta tillsammans.

Sverige, 1963 / 1 tim 35 min


16:00 MIKEY AND NICKY [14]  MikeyandNicky

Regi: Elaine May En febrig natt, två barndomsvänner (spelade av John Cassavetes och Peter Falk) på flykt undan en maffiaboss. I alla Elaine Mays filmer finns det glimtar av briljans, ett spår av något udda och helt unikt – här i Mikey and Nicky sitter det hela vägen.

USA, 1976 / 1 tim 59 min / Engelskt tal, otextad.


Blood Sisters 519:00 BLODSSYSTRAR [15]

SMYGPREMIÄR MED GÄST OCH Q&A! 

Regi: Malin Andersson En dokumentär om Julia och Johanna, tvillingsystrar med ett svårt barndomstrauma bakom sig. Hela livet har de levt i symbios, men vad händer när det är dags för dem att dela på sig och leva vuxenliv? Efter filmen hålls ett samtal med regissören Malin Andersson.

Sverige, 2015 / 1 tim 23 min

 


Tangerines_940_0221:45 MANDARINODLAREN

SMYGPREMIÄR! [16]

Regi: Zaza Urushadze 1992, en öde bergsby under inbördeskriget i Georgien. Alla utom mandarinodlaren Ivo och hans medhjälpare har flytt. Efter en blodig strid hittar de, och tar hand om, två skadade soldater – en från vardera sida i kriget. Nominerades till både en Golden Globe och en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

Estland/Georgien, 2013 / 1 tim 27 min / Estniskt/ryskt/georgiskt tal, svensk text.


SÖNDAG 9 AUGUSTI

Place de la Republique10:00 2 x LOUIS MALLE-DOKUMENTÄR [17]

VIVE LE TOUR

Regi: Louis Malle Malle (bl a Tag mitt liv och Vi ses igen barn) kastade sig mellan olika genrer, spelfilmer och dokumentärer. I Vive le Tour dokumenterade han inte bara kraftprovet Tour de France, utan också stämningen runtomkring.

Frankrike, 1962 / 19 min / Franskt tal, engelsk text.

PLACE DE LA RÉPUBLIQUE

Regi: Louis Malle De flesta skyndar förbi Malle och hans minimala kamerateam där de står i ett gathörn i Paris, en del stannar för att prata. Malle fångar inte bara människor på språng, utan också en tidsanda.

Frankrike, 1974 / 1 tim 35 min / Franskt tal, engelskt text.


Johan Bergman, Ralf Edström

13:15 FIMPEN ENDAST 20 KR FÖR ALLA UNDER 15 ÅR! [18]

Regi: Bo Widerberg 6-åriga Johan, ”Fimpen”, är så bra på fotboll att han hamnar i landslaget trots att han inte ens kan knyta skorna. Gå själv, ta med vänner, egna eller andras barn eller barnbarn – Fimpen är rolig att se för alla åldrar.

Sverige, 1974 / 1 tim 29 min / Barntillåten.

 


15:45 NY SVENSK KORTFILM GÄSTER OCH Q&A! [19]

Detboringabogar3DET BOR INGA BÖGAR I BOLLEBYGD

VÄRLDSPREMIÄR! Regi: Mikael Bundsen Två unga män med ett gemensant förflutet träffas av en slump. Om mod, chanser som inte togs och ögonblick som aldrig kommer igen.
 
Sverige, 2015 / 12 min / Svenskt tal, engelsk text.
 

Stoerre Vaerie Still 1 photographer Petrus SjövikSTOERRE VAERIE (NORRA STORFJÄLLET)

Regi: Amanda Kernell Elle har tagit avstånd från sina samiska rötter, men systerns död tvingar henne tillbaka. Tävlade i Sundance och vann publikens pris för bästa kortfilm i Göteborg.

Sverige, 2015 / 15 min / Sydsamiskt/svenskt tal, svensk/engelsk text.

Fiskar_har_inga_kanslor_bild2FISKAR HAR INGA KÄNSLOR

Regi: Victor Lindgren Matilda är 10 år och förälskad i sin storebrors flickvän. En film om att vilja komma nära, och den våldsamma frustrationen när man inte får.

Sverige, 2015 / 11 min / Svenskt tal, engelsk text.

hemlandHEMLAND Regi: Sara Broos

En flykting från Syrien minns hemlandet genom musik, en låt är extra betydelsefull. En dokumentär om ett fint möte, regisserad av förra årets Widerberg-stipendiat.

Sverige, 2015 / 14 min / Svenskt/engelskt/arabiskt tal, svensk text.


TheApartment0418:30 UNGKARLSLYAN [20]

Regi: Billy Wilder Shirley MacLaines och Jack Lemmons dialog är rapp, kemin mellan dem påtaglig. Billy Wilders klassiker är en av de mest bitterljuvt romantiska komedier som gjorts. Ett fint sätt att avsluta en filmfestival! Shut up and deal.

USA, 1960 / 2 tim 5 min / Engelskt tal, otextad.

Efter filmen hoppas vi att ni vill avslutningsfesta med oss i tältet! Paket med dryck och plockmat går att förköpa.